Was het Grand Blogger Dinner in 2016 grandioos en groots, dan was de editie 2017 gezelliger en gemoedelijker. Geen gigantische Belle Epoque balzaal in de Hilton Antwerpen, maar een knus ingerichte lounge in de Hilton Brussels Grand Place. Geen bubbels met tongstrelende canapés als aperitief, maar een fijne (al dan niet alcoholvrije) cocktail en fingerfood. Geen fazant of hertenfilet op het menu, maar real(ly) good food. Het Grand Blogger Dinner heeft zich heruitgevonden.
Gestart werd er met een verse groene kruidensoep van Spar. De soep werd gepimpt met een knapperige meringue met gerookte sprotmousse. Wat een fijn idee om een kant-en-klaar soepje zo feestelijk af te werken! Het recept vinden jullie onderaan dit blogartikel. In het glas een Laroche By Viña Chardonnay Casablanca Valley.
Vervolgd werd er met Mexicaanse tostada’s gevuld met champignons en met een feta-koriander topping op smaak gebracht met chipotle van La Morena. Hierbij werd een Rodenbach Classic Red Ale geserveerd, de trots van de brouwerij. Hierna volgde een bord Cavatelli Murgiani pasta van Granoro Dedicato met een witte lamsragù besprenkeld met witte wijn op een zalfje van winterpompoen. En ook hierbij was een bierpairing voorzien met een Swinckles’ premium pilsener.
Voor de vierde gang tekende huiskok Vincent van het Hilton Brussels Grand Place. De Franse chef, afkomstig uit de streek van Dieppe, koos voor een topproduct uit eigen regio: coquilles die hij vergezelde van aardpeer op 3 wijzen. Een schot in de roos! Als wijn in het glas werd geopteerd voor een Pluvium Merseguera Sauvignon Blanc.
Afgesloten werd met 3 filled chocolate cups van de Noble Food Group, kleine maar fijne afsluiters na een copieuze maaltijd. De pairing met DOW Nirvana porto was perfect. (Porto en chocolade is een match made in heaven! Lees mijn portotips hier). Wie nu denkt dat ik met een stuk in mijn kraag naar huis reed, kan ik geruststellen: ik nipte alleen maar van elk glas én ik wisselde regelmatig af met een uit de kluiten gewassen glas San Pellegrino. Waar ik wél mee naar huis reed, was a hell of a goodiebag. De organisator, Mr. Goodiebag, deed zijn naam weer alle eer aan… Thanks for having me, Alwin op deze 2de editie van The Grand Blogger Dinner! En bedankt, Anneke Jager, voor de foto’s!
Spar groene kruidensoep met garnituren
Ingrediënten voor 4 personen:
2 Spar groene kruiden soepen
2 eiwitten
1 el fijne suiker
De zeste van 1/2 citroen
1/2 tl maizena
1 el mascarpone
6 Spar gerookte sprotfilets
Verse kruiden
Zwarte lompviseitjes
1 rol Spar bladerdeeg
1 Spar ei
Bereiding
Klop de eiwitten met de suiker en een snufje zout tot meringue.
Spatel de citroenzeste en de maizena onder de meringue.
Verhit de oven voor bij 180° C.
Leg bakpapier op een bakplaat en schep 4 hoopjes meringue op het bakpapier.
Maak met een theelepel een holletje in de meringues.
Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 150° C.
Bak gedurende 10 min en laat de meringues afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier.
Snijd 2 gerookte sprotfilets in kleine stukjes en meng met de mascarpone. Kruid met peper en (een weinig) zout.
Vul de afgekoelde meringues met deze crème. Werk af met de zwarte lompviseitjes en een takje groen.
Hak de andere sprotfilets.
Snijd het bladerdeeg in reepjes en smeer deze in met losgeklopt ei.
Leg het bladerdeeg tussen 2 vellen bakpapier en 2 bakplaten.
Bak het bladerdeeg bij 200° C tussen 10 tot 15 min tot het krokant is.
Schep wat gehakte sprotfilets in een soepbord en zet hierop de meringue. Werk af met verse kruiden en een stuk krokant bladerdeeg.
Serveer de borden en schenk er aan tafel de warme soep in.
PS Liever homemade soep? Dan vind je hier mijn recept voor groene kruidensoep.
0 reacties