Het WK is begonnen! Eindelijk! Ik begon voetbalafkickverschijnselen te vertonen. ? Een nieuw woord! Nu kan je uiteraard ‘gewoon’ blokjes kaas en chips én pintjes op tafel zetten wanneer je de WK-wedstrijden wil volgen, maar da’s een beetje saai, niet? Wat denk je van spongecake van Oud Brugge met een crème van artisjok? Veel origineler, toch? Nu hoor ik je al denken: ja maar, blokjes Oud Brugge zijn in 5 minuten gesneden, zo’n spongecake van Oud Brugge, daar is uren werk aan. Nee hoor!
Je maakt de kaasmengeling gewoon vooraf en bewaart ze – tot een week! – in je espumafles. Je spuit het kaasmengsel op het moment dat je de spongecake wil maken/eten in plastic bekertjes, zet die 1 min in de microgolfoven en klaar is kaas… euh Kees!
Recept voor spongecake van Oud Brugge, crème van artisjok
(Voor)bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Nodig voor 8 personen:
125 g eiwit
80 g eidooier
20 g bloem
60 g amandelpoeder
80 g Oud Brugge
Voor de artisjokcrème:
1 artisjok
Look/provençaalse kruiden
Het sap van 1 citroen
2 el bloem
Olijfolie
Werkwijze
Rasp de kaas en mix de geraspte kaas samen met de andere ingrediënten glad.
Passeer de kaasmassa door een fijne puntzeef en laat rusten in de koelkast.
Doe de mengeling in een espumafles en steek er 3 gaspatronen op.
Spuit de kaasmassa in een plastic bekertje tot het 1/3 gevuld is. Zet in de microgolfoven gedurende 1 min op volle kracht.
Haal de spongecake uit en scheur in stukken.
Voor de artisjokcrème:
Reinig de artisjok en gaar deze à blanc: breng een grote kookpot met ongeveer 4,5 liter water aan de kook.
Klop met een garde de bloem door het water.
Halveer de citroen en knijp het sap bij het water. Doe de uitgeknepen citroenhelften ook bij het water. Evenals een teentje look.
Laat de artisjok op een laag vuur 40 tot 45 min zachtjes koken. Haal de artisjok vervolgens uit het water. Laat afkoelen in koud water.
Mix de artisjok glad in een blender met olijfolie.
Verfris met citroensap.
Spuit toefjes artisjokcrème op de stukken spongecake en werk af met borage cress.
Bron: recept van Dhr. Tim Cornille, chef aan hotelschool Spermalie in Brugge.
hey, die espumafles, is dat een grote of een kleine?
Ik heb alleen een kleine espumafles.