Nu ja, mij liet het recept ook niet onberoerd toen ik het ontdekte op de blog van Marianne Snel, Homecooking Dept. Het beet zelfs zo in mijn teen dat ik speciaal en helemaal uit Nederland een fles Butterscotch likeur liet meebrengen! Daar is nu dus welgeteld 1 1/2 eetlepel uit gebruikt… Nu ja, ’t is een mooie fles. En die likeur is lekkerrrrrrr! Dus Christine (een ‘fan’ uit Lochristi die alles bakt wat ik bak), als je mijn fles wil lenen, go ahead!
Ingrediënten voor 1 smeuïge cake met chocolade, karamel en Butterscotch
1,5 el butterscotch (verkrijgbaar bij de slijter)
200 g suiker
200 g boter
1 mespuntje zout
3 eieren
100 g Griekse yoghurt
200 g zelfrijzend bakmeel
Voor de karamel:
100 g suiker
100 ml water
75 g boter
Voor de topping:
3 el nougatine
10 el pure chocoladepasta
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 160° C. Ik gebruikte een springvorm van 20 cm diameter. Beboter de vorm en leg er een stuk bakpapier in.
Mix met een handmixer of in de keukenmachine de boter, de suiker en het zout tot een romig geheel. De mixer kan je behoorlijk hoog zetten en dan gedurende 3-5 min mixen. Schraap tussendoor de ingrediënten van de zijkanten van je mengkom.
Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Mix ze eerst goed door het mengsel voor je het volgende ei toevoegt. Mix de Griekse yoghurt door het deeg.
Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix tot je een mooi glad beslag krijgt. Voeg nu de Butterscotch toe, mix nog even snel door en het beslag is klaar om in de vorm te scheppen. Vul de vorm en strijk het deeg met de achterkant van een lepel mooi glad.
Verdeel nu lepel voor lepel de chocopasta over de bovenkant van de cake. Elke lepel chocopasta laat je op een “leeg” stukje beslag druppen. Daarna haal je heel voorzichtig de lepel door het beslag zodat je een klein beetje een marmereffect krijgt.
Zet de cake in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 50 min. De cake komt er lichtbruin uit. Omdat elke oven anders is, kan je best checken of de cake gaar is door er met een sateprikker even in te prikken. Wanneer je prikker droog uit de cake komt, is je cake gaar. Natuurlijk moet je niet in de chocolade prikken, want die blijft zacht.
Maak nu de karamel. Doe suiker en water in een steelpannetje, zet op laag vuur en laat de suiker eerst 2-3 min oplossen. Zet dan het vuur hoger en laat de suiker karameliseren. Dit proces duurt best wel even, ca 8-10 min. Je ziet vanzelf wanneer het klaar is. De kleur van de suiker verandert van wit, naar lichtgeel naar karamelbruin. Het kan ook flink gaan bubbelen. Roer niet in het pannetje, proef er ook niet van. De suiker wordt echt heel erg heet (150-180° C).
Wanneer de karamel mooi bruin kleurt, zet je het vuur uit en voeg je de boter toe. De karamel gaat nu flink bruisen. Roer er flink doorheen tot de karamel mooi glad is. Schenk de karamel nu over de cake.
Nu komt het moeilijkste: de cake helemaal laten afkoelen zonder ervan te proeven/eten. Ik was zo gehaast dat ik gewoon rats vergat om er de nougatine over te strooien…
Bron: recept van de blog Homecooking Dept.
Hoi Myriam,
Kan het zijn dat je 2 keer butterscotch likeur in je ingrediëntenlijst hebt staan? Of zijn dit 2 verschillende dingen?
Mvg,
Lieve
Lieve
Goed opgemerkt! Ik heb het aangepast.
Bedankt!
Groetjes
Myriam
Zalig Myriam, staat natuuuuuurlijk terug op mijn lijstje en ik was het aan het lezen en dacht al, die likeur moet ik zeker vinden. Tot ik verder las. Merci voor het aanbod !!
Laat je weten als hij gebakken is