Vandaag starten de Olympische Spelen in Tokio. Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik een band heb met de Olympische Spelen. Ik ben nl. binnenkort 25 jaar getrouwd met Eddy Vinckier, trainer van Gella Vandecaveye en tot nu de enige Belgische vrouw met 2 Olympische medailles van 2 verschillende Olympische Spelen: zilver in Atlanta en brons in Sydney (met een gescheurde kruisband). En ja, ik heb ook een band met Tokio. Of beter: nog geen band. Tot 2 keer toe is mijn deelname aan de marathon van Tokio al uitgesteld door Corona. In tegenstelling tot mijn man ben ik dus nog nooit in Japan geweest… en heb ik nog nooit ter plaatse van de Japanse keuken mogen proeven. Wat niet wil zeggen dat ik de keuken niet apprecieer. Gelukkig kan ik hier ook gewoon thuis Japans koken. Zoals deze shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnalen.
Shawan-mushi is een Japanse hartige en gestoomde eiercustard die je naar wens kan afwerken. In mijn geval koos ik voor handgepelde garnalen en gefrituurde garnaalkoppen. En een schepje kaviaar ook, ja! En met dit gerecht – dat ik creëerde in opdracht van Kikkoman – neem ik voor even afscheid van jullie. Een unicum: voor de allereerste keer in bijna 10 jaar! Ik merk dat het aantal bezoekers met de vakantie en het mooie weer flink daalt op de blog en dus vind ik het een beetje verspilde moeite om mooie recepten te bloggen die geen bekijks krijgen (mijn oesters van woensdag werden door nog geen 300 personen gezien). Bovendien vertrek ik zelf ook met vakantie (een weekje naar Mallorca) en ik heb geen zin om met de laptop op schoot aan het zwembad recepten uit te tikken. Wanneer ik terug ga bloggen, dat laat ik nog even in het midden. Ik zie wel. Dat kan op 8 augustus zijn, maar evengoed op 15 augustus. In afwachting wens ik jullie een fijne zomer en geniet van de 1.858 recepten op deze blog!
Ik serveerde de shawan-mushi in een handgemaakt kommetje van mijn buurvrouw Viviane. Het kommetje op de achtergrond is eveneens handgemaakt door mijn ex-collega Leen.
Shawan-mushi met handgepelde en gefrituurde garnalen
Equipment
- Stoompan/stoommandje
- Thermometer (optioneel)
Ingrediënten
- 650 ml dashi bouillon
- 3 eieren
- 100 g ongepelde garnalen
- 1 el foreleitjes (ik gebruikte dus kaviaar van Royal Belgian Caviar)
- 1 el wasabi furikake
- 5 g bieslook
- 1 limoen
- 1 1/2 el mirin
- 1 1/2 el sojasaus (ik gebruikte die van Kikkoman)
- 1 el olijfolie
- 1 liter frituurolie of zonnebloemolie
- Limoenrasp voor de afwerking
Instructies
- Doe 600 ml dashi bouillon in een kom samen met de eieren, 1 el mirin en 1 el sojasaus en roer glad met een garde. Laat de chawan-mushi 10 min rusten.
- Zet de stoompan, of een kookpan indien je een stoommandje gebruikt, met water op het vuur en breng het water aan de kook.
- Zeef de chawan-mushi en schenk deze daarna in 4 kommetjes. Vul de kommetjes tot de helft.
- Pel de garnalen. Trek de kop los met een draaiende beweging en trek vervolgens voorzichtig de staart eraf. Houd de koppen apart, die worden straks gefrituurd voor de afwerking van het gerecht. Verwijder eventueel vlees dat nog in de kop zit zodat je enkel het karkas overhoudt.
- Zodra het water in de stoompan kookt zet dan de kommetjes met chawan-mushi erin en doe de deksel erop. Laat gedurende ca. 10 min stomen tot de chawan-mushi een vaste custard is geworden.
- Verwarm de frituur- of zonnebloemolie in een steelpannetje tot een temperatuur van 170-180° C. Frituur vervolgens de garnalenkoppen 30 sec in de olie en laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje.
- Meng de overige 50 ml dahsibouillon met de foreleitjes (of kaviaar), ½ el mirin, ½ el sojasaus, 1 el wasabi furikake, 5 g fijngesneden bieslook, 1 el olijfolie en de gepelde garnalen.
- Haal de chawan-mushi uit de stoompan en verdeel het garnalenmengsel over de kommetjes.
- Garneer het gerecht met de gefrituurde garnalenkoppen, eventueel wat sprietjes bieslook en een kleine hoeveelheid limoenrasp.
Notities
Bron: recept geïnspireerd op een recept van Viki Geunes voor Cheflix.
Prettig verlof. Geniet er van.
Geniet van je verlof!!
Enne … het oester recept heb ik niet gelezen omdat ik geen oesters eet.
Dus sowieso een lezer minder.
Ik kijk uit naar augustus om opnieuw wat van je te lezen.
Bedankt voor recept !
Goede vakantie en hopelijk lezen we je vlug terug, groetjes.
Beste Miryam,
Gelukkig heb ik nog heel veel recepten van je, die ik kan maken tijdens je vakantie.
Heel veel plezier in Mallorca!
Groet,
Jozephina
Snap je volledig! Tijd om even rust te nemen. Dit receptje is alvast weer een parel. Ga ik zeker proberen!
Geniet van een heerlijke deugddoende vakantie zoals ik telkens opnieuw geniet van jouw pareltjes van recepten!
Fijne vakantie, Myriam! Geniet ervan! Wij hebben, dank zij jou, nog veel receptjes om uit te proberen!
Je geniet vast van je vakantie, maar ik mis je wel in het weekend is het vaak de eerste mail die ik lees.
Maar het is je van harte gegund !
Gr.marinette
Zondag ben ik er terug! 🥳
Eet je dit leuk gerecht warm of koud?
Dag Jo,
Je eet dit gerecht lauw. Wanneer je het gestoomd hebt, werk je het af, waardoor het iets gaat afkoelen. Maar zodra je klaar bent met de afwerking mag je het serveren.
Succes en smakelijk!
Myriam
Dank je wel !