Ik vertelde het eerder al: ik werd onlangs bij Lotus Bakeries in Lembeke uitgenodigd om het boek The Original Speculoos kookboek in ontvangst te gaan nemen. Ik had immers 2 receptjes ingestuurd èn die waren alletwee weerhouden. Ik was dus co-auteur van een heus boek. Tof, tof, tof! Maar wat nog leuker was. Ik stap die avond de ontvangsthal van Lotus binnen en sluit me aan bij het eerste gezelschap dat ik tegenkwam, want op het eerste gezicht kende ik er toch niemand. Ik stelde mezelf voor als Myriam, co-auteur en foodblogger. Onmiddellijk reageerde een dame uit de compagnie: “Tuurlijk, van Hap & Tap en je volgt les aan Spermalie in Brugge!”. Nu ben ik niet snel uit mijn lood geslagen, maar ik stond toch even met mijn mond vol tanden. De dame ging verder: “Ja, als je een blog hebt, dan is de kans groot dat mensen die lezen…” Uiteraard, maar dit was nu toch echt wel de allereerste keer dat een volslagen onbekende mij spontaan herkende als de blogster achter Hap & Tap. We maakten een praatje en al snel bleek dat we veel dingen gemeenschappelijk hadden: de dame had ook Spermalie gevolgd en had ook een recept ingestuurd: perentaart met speculoos. Volgens haar heel erg lekker. Meer was er niet nodig voor mij om de proef op de som te nemen. Welnu, ik kan het ten stelligste bevestigen: deze taart van Bea Muys is TOP! Hop, hop, je oven moest al aanstaan!
Voor 6-8 personen
Voor het taartdeeg: 250 g bloem 15 g verse gist of 7,5 g gedroogde gist 115 g melk 1/2 ei 75 g zachte boter 3 g zout 75 g suiker Voor de vulling: 3 dl melk 75 g suiker 25 g vanillepuddingpoeder 2 eierdooiers 6 speculoosjes 3-4 rijpe williamsperen, vers of uit blik Een snuifje gemalen kaneel (optie) Abrikozenjam, voor de afwerking
Bereiding
Maak eerst het taartdeeg. Doe de bloem in een kom. Los de gist op in de (lauwe) melk en voeg toe aan de bloem samen met het ei en de boter. Meng alles goed onder elkaar. Doe er het zout en de suiker bij, kneed 5 minuten in een keukenrobot op de laagste stand. Laat 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor op 190° C. Maak de vulling. Breng de melk aan de kook met de helft van de suiker. Roer de rest van de suiker, het puddingpoeder en de eierdooiers onder elkaar, voeg eventueel een scheutje melk toe en giet er al roerend de rest van de kokende melk op. Giet dit mengsel weer in de pan en laat al roerend indikken. Rol de helft van het taartdeeg uit tot 2 mm dik (bewaar de rest voor een ander recept) en bekleed er een gekartelde bakvorm van 24 cm diameter mee. Laat even rusten en snij de randen af. Beleg het deeg met de speculoosjes, vul met een laag pudding van 1 cm dik en schik er de peren op. Bestrooi eventueel met kaneel. Bak de perentaart 15 à 20 minuten in de oven. Laat de perentaart volledig afkoelen, ontvorm en bestrijk met abrikozenjam. Tip: je kan de peren ook in plakjes snijden en die in de pudding drukken. It’s up to you! Bron: The Original Speculoos kookboek, recept van co-auteur Bea Muys.
Hey ook een leuk recept op het zelfde thema:
Perentaart
1v el bladerdeeg
125gr speculoos
1 groot blik peren
3dl volle room
2 eieren
2 eetlepels vanillesuiker
80g kristalsuiker
kaneel
Amandelschilfers
Doe de bladerdeeg in de vorm. Doe de speculoos in stukjes en verdeel over de vorm. Verdeel de peren over de vorm. Meng de room, de suikers en de eieren. Klop goed los en verdeel over de taartvorm en voeg naar smaak kaneel toe. Plaats in een voorverwarmde oven 30 tot 40 min op 175-200gr.
Eventueel nog amandelschilfers opstrooien en dan nog eventjes in de oven.
Hey Ria
Wat een fijne reactie en bedankt voor de moeite!
Ik houd het in gedachten.
Liefs
Myriam
Hey Myriam,
Mijn receptje is een ‘snel-klaar’ versie… In 10-15 min in de oven. Maar ik ga zeker jouw versie ook es proberen.