’t toppunt van zelfkwelling? Da’s een recept bloggen waar je zelf niet mag van eten… Momenteel volg ik het Scandinavisch dieet, in aanloop van mijn marathon, aanstaande vrijdag, in Jeruzalem. Dat betekent dat ik 3 dagen lang zo goed als geen koolhydraten of suikers mag eten. Dus geen brood, pasta, patatjes, rijst,…, maar ook geen dessertjes.
Lijkt misschien simpel, maar dat is het dus niet. Hoewel ik die periode heel goed voorbereid en mezelf trakteer op een lekkere moot vis, een gegrild kippetje, een goeie biefstuk,… blijf je constant aan ‘verboden’ dingen denken. Och wat zou dit dessertje me nu toch smaken! Kwijl, kwijl,…
Nodig voor 8 personen
8 Conference peren
1 l rode wijn
1 kaneelstok
150 g suiker
1 vanillestok
5 dl kookvocht
500 g suiker
1/2 l slagroom
50 g gedroogde Haagse pruimen
8 kletskoppen
Werkwijze
Breng de wijn, vanillestok, kaneel en suiker aan de kook.
Schil de peren en snijd ze in partjes.
Voeg ze toe aan de kokende wijn en laat kort opkoken. De peren moeten volledig onderstaan. Voeg indien nodig wat water toe.
Laat afkoelen in de frigo.
Verwijder de peren.
Zeef het kookvocht en neem hier 5 dl van af.
Laat dit sterk inkoken met de suiker.
Neem 1 dl van het ingekookte kookvocht, laat afkoelen en meng dit onder de stijfgeklopte slagroom.
Voeg eventueel een geweekt en uitgeknepen gelatineblaadje toe, dat je oplost in wat warm kookvocht.
Laat de rest van het kookvocht verder inkoken tot je een stroop bekomt.
Versnijd de pruimen in stukjes.
Je kan ze eventueel eventjes opkoken in het kookvocht.
Afwerking
Snijd het poepje van de perenpartjes. Schik de peer rechtopstaand op een bord.
Schik er een quenelle van de room ernaast. Gebruik hiervoor natgemaakte lepels.
Versier met de pruimen en een kletskop.
Trek enkele lijnen stroop errond.
Tip: van het resterende kookvocht kan je een sorbet maken.
Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
0 reacties