De tijd dat sous-vide garen enkel voorbehouden was voor topchefs in luxerestaurants in Barcelona ligt al lang achter ons. Er komt helemaal geen röner van een paar duizend euro’s en een pokkeduur vacumeertoestel meer aan te pas om gerechten sous-vide te bereiden. Dat heeft Lisa Q. Fetterman goed begrepen door net op tijd dit boek Sous-vide thuis met toegankelijke recepten voor het sous-vide garen van gerechten uit te brengen.
OK, dit is geen boek voor mensen die al blij zijn dat ze elke dag een verse maaltijd (al dan niet uit een foodbox) op tafel kunnen toveren, maar al wie zichzelf beschouwt als hobbykok zou dit boek in zijn/haar bibliotheek moeten hebben. Dit is een P-R-A-C-H-T-I-G boek en neen, heus, niet enkel met het meest malse vlees sous-vide gegaard. Ook eieren, vis en schaaldieren, gevogelte, groenten, desserts tot zelfs cocktails en infusies komen aan bod.
Gestart wordt er met een woord vooraf waarin de techniek én de Nomiku voorgesteld worden. De Nomiku – ontwikkeld door de auteur van het boek – is een toestelletje waarmee de thuiskok aan de slag kan om makkelijk een warmwaterbad te creëren. Een warmwaterbad met constante temperatuur is dé sleutel om geslaagde gerechten sous-vide te garen. NVDR: ondertussen zijn er nog meer de(r)gelijke toestellen op de markt. Google eens op “toestel voor sous-vide koken” en je komt er gelijk op uit. Tip: als je daarna niet constant de toestelletjes overal wil zien opduiken, surf je best incognito. 😉
In het boek komen, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet alleen gastronomische gerechten aan bod. Zo vind je er ook bv. waanzinnig lekker uitziende kalkoengehaktballen met mozzarella en basilicum, perfecte aardappelpuree en vanille-ijs zonder gedoe. Dagelijkse kost, zeg maar, maar dan zo perfect klaargemaakt en gegaard – met behoud van alle smaken, vitamines,… – dat het restaurantuitstraling krijgt.
De foto’s zijn heel mooi in alle eenvoud. De introteksen bij elk recept zijn zo geschreven dat je spontaan aan het kwijlen slaat. (Op 1 kanjer van een dt-fout na: “Wat ik het fijnst vindt aan sous-vide soep maken, is dat je hem zonder ‘soepervisie’ kunt laten staan zonder het risico te lopen dat hij droogkookt of aanbrandt.” Een mooie woordspeling, maar foei, foei, foei! ;)). De gerechten komen uit alle delen van de wereld: Zuidoost-Aziatische varkenssaté met pindasaus, Britse fish and chips in bierbeslag, een Spaans ontbijtbroodje met ei, Serranoham, manchego en salsa verde, verse Vietnamese loempia’s met garnalen,…
Titel: Sous-vide thuis is te koop in de boekhandel of online.
Auteur: Lisa Q. Fetterman
Uitgeverij: Culinair Karakter
Formaat: 30 mm x 261 mm x 212 mm – hardcover
Aantal pagina’s: 288 pagina’
Prijs: 24,99 euro
ISBN: 978 90 4520 829 9
Dank je voor deze post, Myriam ! Ik ben nu toch al een tijdje aan het experimenteren met sous-vide koken en dit boek komt zeker op mijn verlanglijstje !
Ik heb al enkele proefjes gedaan met sous-vide in de thermomix en als je maar voor 2 mensen moet koken, lukt dat vrij goed.
In dat geval is dit boek écht een must-have, Marie-Paule, waar je veel aan gaat hebben.
Succes en smakelijk!
Zet ik onmiddellijk op mijn want-to-have lijstje. Lijkt mij een héél inspirerend boek!!!
Hartelijk dank ?
Het is écht een goed boek!!
Veel plezier ermee.
Liefs
Myriam
Vraag over Vietnamese karamelkip blz 83. Ik neem aan dat de kip met zout èn suiker in de sous vide moet? Suiker staat alleen bij de ingrediënten nl.
Dag Wil
Bedankt voor je berichtje.
Geen idee wat je vraag betreft, ik heb het boek niet geschreven, natuurlijk. 😉
Volg je buikgevoel. Komt goed!
Succes en smakelijk!
Myriam