Deze lamsfilet met asperges, doperwten en vadouvan jus is een echt lenterecept én een echt toprecept. Al paste ik wel 1 ding aan: in het oorspronkelijke recept werden 3 kleuren asperges gebruikt: groene, witte én paarse. Dat laatste was een brug(ge) te ver voor mij. En al zeker in combinatie met wit. Nooit ofte nimmer komt er bij mij iets paars binnen. (Voor wie dit niet snapt: paars-wit is de kleur van de aartsrivaal Anderlecht. Een beetje zoals PSV en Ajax. Of Real Madrid en Barcelona. En ik ben dus die hard Club Brugge fan). Ik koos voor champignonaardappelen in de plaats. Was wel een leuke en lekkere combo, zo van die “paddenstoelen” in mijn “veld vol asperges”.
Voor wie niet zou weten wat vadouvan is, dat is een specerijenmengsel, gemaakt van Indiase kruiden met Franse invloeden. Je zou kunnen zeggen dat het de Franse afgeleide van masala is, en het maakt een heleboel dingen heel erg lekker. Ik vond het ingrediënt, net zoals de rest van de topproducten in dit heerlijke recept (de lamsfilet, de asperges en de jus de veau) in mijn favoriete winkel. En jeuj, ik ga er morgen weer naartoe!
Wie denkt: Myriammeke zal na de 10 Miles en na haar event Culinaire Connecties wel een weekendje rusten, nope! Vandaag ga ik naar een lunch georganiseerd door Greenpan en naar de boekvoorstelling van het boek van Sarah Puozzo, morgen ga ik naar een lunch met 2-sterrenchef David Martin (gewonnen via een Instagram giveaway) én naar Rob. En dan zondag komen mijn vriendinnen koken. Dat uitrusten doe ik volgende week wel. Ik maak de brug. In mijn geval is dat een viaduct met mijn landingsbaan. 😅
Lamsfilet met asperges, doperwten en vadouvan jus
Equipment
- 1 Blender
- 1 Gasbrander
Ingrediënten
- 500 g lamsfilet
- 400 g doperwten
- 25 g zure room
- 8 witte asperges
- 8 groene asperges
- 300 ml jus de veau
- 5 g vadouvan
- Mosterd
- 100 g paneermeel
- 40 g bieslook
- 40 g peterselie
Voor de champignon aardappelen:
- 8 krieltjes
- 1 dl water
- 50 g boter
Instructies
- Maak een kruidenkorst door het paneermeel, de bieslook en peterselie in de keukenmachine fijn te draaien.
- Kook de doperwten in ca. 5 min gaar en draai deze met de zure room glad in de blender.
- Kook de asperges gedurende 3 à 4 min en koel terug op koud water/ijswater.
- Meng de jus de veau met de vadouvan en breng eventueel op smaak met een beetje zout.
- Bak de lamsfilet in een beetje boter mooi gaar.
- Snijd de asperges in verschillende maten en brand deze daarna af met een gasbrander.
- Smeer de mosterd op de lamsfilet en druk daar de kruidenkorst licht op aan.
- Gratineer onder de gril of doe dit even 3 min in de oven op 180° C, tot de korst mooi goudbruin is.
Voor de champignon aardappelen:
- Was de aardappelen en snij ze met een scherp mes (of met een appelboor) in de vorm van een champignon.
- Zet de aardappelen op het vuur met het water en de boter. De aardappelen moeten half onderstaan. Laat op een zacht vuur garen. Het water zal volledig verdampen en de aardappelen zullen karamelliseren in de boter. Kruid af naar smaak.
Afwerking:
- Dresseer de asperges verwarmd in de oven door ze in de verschillende maten en kleuren te laten verspringen.
- Schik er de champignon aardappelen tussen.
- Spuit met behulp van een spuitzak de doperwtencrème ertussen.
- Snijd het vlees in gelijke plakken en leg dit ernaast.
- Verdeel de jus over de borden.
Bron: recept aangepast van de website Tasty Spears.
Zoals altijd weer een topgerecht.
Wil je aub weer een link plaatsen naar Pinterest anders werkt het bij mij niet meer.
Had ik eerst nooit.
Bedankt voor je geweldige gerechten. M.v.g. Henri loots
Je kan ook makkelijk al mijn pins terugvinden hier, Henri: https://www.pinterest.com/HapenTap/
Ziet er weer schitterend uit, heb wel nog nooit paarse asperges gezien, dus ik ben zeer benieuwd naar de smaak ervan. Genieten weer, groeten Loes.
Paarse asperges zouden naar verluidt bitterder smaken. Tjah! 😉
Ziet er alweer heel veelbelovend uit! Ga ik dit weekend alvast maken.
Laat het smaken!
Proficiat voor dit pareltje.
Ik kan ook niet meer opslaan op pinterest, url zou onjuist zijn?
Nog veel kookgenot
Ik geef het door aan mijn webdeveloper en vraag hem of hij dat kan oplossen.
Groetjes,
Myriam
Heb dit net klaargemaakt en mijn (kritische) vrouw en kinderen waren zeer lovend. Ik werkte met diepvrieserwten (geen verse te vinden bij de groentenboer) en dan moet je wel heel wat meer zure room bijvoegen. Ik deed het wat op gevoel, maar ik denk toch 3 à 4 keer meer. Diepvrieserwten bevatten blijkbaar minder water dan verse.
Ik gebruikte ook enkel witte asperges omdat deze bijna uit het seizoen zijn en je toch het jaar door groene kan krijgen. Het kleurencontrast met de witte asperges en de knalgroene erwtencreme was zeer mooi op het bord.
Laat maar komen, deze leuke recepten! Toppie.
Dat doet me heel veel plezier, Peter! Ik was vandaag weer aan de kook en er staan 4 nieuwe recepten in de steigers.
Op de foto ziet je jus/saus er mooi gebonden uit. Dit is enkel jus de veau en de kruiden?
Voldoende laten inkoken en eventueel een snufje Xantana toevoegen. Succes!