Hap en Tap logo zonder streep

Kwarteltje opgevuld met verse bladspinazie, jonge uitjes en Gandaham

10 mrt 2013 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Ik ben geen grote fan van kwartel. Ik vind dat gepeuzel en gepruts maar niets. Alleen aan een kreeftje zit ik met plezier te sabbelen. Jaja, ik weet het, ik ben ‘niet’ kieskeurig…

Maar dit kwartelrecept is dus de uitzondering op de regel. Doordat het beestje volledig ontbeend is, kan je met gemak zo goed als alles opeten. Mmmmm, het smelt op de tong. Lekkerrrrrr!

Nodig voor 8 personen

8 kwartels
1 kg bladspinazie
Boter
Arachideolie
300 g jonge zilveruitjes
100 g Gandaham
1 dl bruine fond
Salie (of tijm of rozemarijn of citroentijm)
Boter
8 nieuwe aardappelen
Peper, zout en muskaatnoot

Werkwijze

Laat een klontje boter smelten. Kruid de boter met peper, zout en muskaatnoot. Stoof hierin de gereinigde en goed gewassen spinazie. Door de kruiding aan de boter toe te voegen, ben je er zeker van dat deze mooi over alle spinazie verdeeld wordt.
Ontbeen de kwartel zonder door het borstvel te snijden of vraag aan je poelier om dit voor jou te doen.
Boter de aluminiumfolie goed in en kruid met peper en zout.
Plaats de kwartel erop en vul deze op met de uitgelekte spinazie.
Vouw het geheel terug goed dicht en rol de alufolie stevig op.
Span het geheel goed op.
Bak het kwarteltje rondom goed aan in de arachideolie (in de alufolie!) en plaats daarna – nog steeds in de aluminiumfolie – gedurende 45 minuten in de oven op 90° C.
Zet de zilveruitjes in koud water. Hierdoor pellen ze makkelijker.
Snijd de Gandaham in kleine stukjes.
Sueer de uitjes in boter en voeg er op het laatst de ham aan toe.
Blus met de fond en voeg ook de salie toe.
Breng het geheel goed op smaak (geen zout, want de Gandaham is al zout genoeg!) en werk af met boter.
Sueer de in plakjes gesneden aardappelen krokant in een weinig olie en schik ze op een ovenplaat. Kruid met verse rozemarijn. Plaats ze samen met de kwartels in de oven om te garen.

Afwerking

Verwijder de aluminiumfolie en halveer de kwartels.
Schik de uitjes op het bord en plaats de kwartel erop.
Plaats de aardappeltjes errond.
Nappeer de saus.
Versier met wat salie.
Bron: recept van Dhr. Frank Dehens, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Kwarteltje opgevuld met verse bladspinazie, jonge uitjes en Gandaham

by Myriam time to read: 1 min
0