Deze krokante ster is vrij eenvoudig te maken en ziet er fantastisch uit. Wedden dat ze de ster wordt van je feestdiner? Pun intended! Krokant, rokerig, fris,… deze amuse heeft alles om te scoren! En ik denk trouwens dat ze een mooi duo zou vormen met de krokante visgraat. Beetje gelijk, maar toch zo verschillend.
Het enige dat je nodig hebt, is een speciaal ijzer. Dat komt in 3 modellen, een bloem, een cirkel en een ster. Nu vind ik die ster het beste passen bij de tijd van het jaar. Ik kocht mijn ijzer bij A La Tarte. Het staat nog niet online, maar je kan gerust een mailtje sturen naar Kries. Zij bezorgt je dan alle info.
Deze ster is (voorlopig) het laatste hapje van mijn kerstmenu. Vrijdag volgt er dan nog een voorgerecht en zondag tadaaaaaaa, dan is het eindelijk zover, de dag waar ik al lang naar aftel. Ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden, wat jullie ervan gaan klaarmaken,… Maar dat zijn vragen voor zondag.
Krokante ster met gerookte forelmousse
Equipment
- 1 staande mixer type KitchenAid
- 1 Kleine blender
Ingrediënten
Voor de krokante sterren:
- 200 g bloem
- 50 g maizena
- 9 g bakpoeder
- 10 g suiker
- 1 eidooier
- 300 ml water
- 1/2 limoen, het sap en de zeste
- 1/2 citroen, enkel de zeste
- Zout en (witte) peper
Voor de gerookte forelmousse:
- 125 g gerookte forelfilet
- 30 g zure room
- 5 g bieslook, fijngehakt
- Goede olijfolie
- Zout en (witte) peper
Voor de afwerking:
- Citroen- of bergamotgel*
- Zalmeitjes
- Cress
- 1 rode appel, in staafjes
Instructies
Voor de krokante sterren:
- Klop de eidooier en de suiker tot een glad en luchtig mengsel.
- Voeg bloem, suiker, bakpoeder en water toe en blijf kloppen.
- Voeg limoen- en citroenzeste toe. Voeg het sap van 1/2 limoen toe. Breng op smaak met zout en witte peper
- Verhit frituurolie tot 180º C.
- Dompel eerst de ijzeren ster onder in de hete olie, doop die dan in het beslag, laat uitlekken zodat er geen druppels meer afvallen en plaats het ijzer in de frituurolie.
- Tik het ijzeren stokje tegen de rand tot de gestolde ster in de olie valt.
- Bak tot die knapperig is.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
Voor de gerookte forelmousse:
- Cutter de gerookte forel fijn in een blender met de zure room, olijfolie en peper en zout.
- Breng op smaak met limoen- en citroenzeste en fijngehakte bieslook.
- Schep in een spuitzak met een fijn spuitmondje.
Afwerking:
- Vul de sterren tot aan de rand met de gerookte forelmousse, strijk mooi glad.
- Werk af met toefjes bergamotgel* (of citroengel), zalmeitjes, cress en appelstaafjes.
- Serveer meteen.
Bron: recept geïnspireerd door een recept van Gorkem Ozkan op Gronda. Op de Instagram account van de chef kan je in een reel zien hoe zijn versie gemaakt wordt.
Oeh ziet er heerlijk uit!
Kan ik de sterren de dag voordien al maken denk je?
Dankjewel voor dit heerlijk recept alweer!
Jazeker, alleen het vullen doe je pas zo kort mogelijk voor het serveren.