Ik hou wel van een uitdaging. Toen ik te horen kreeg dat Rio Mare een bloggerswedstrijd organiseerde waarin mijn creativiteit uitgedaagd werd, hoefde ik dan ook geen 2 keer na te denken…
Het doel van Rio Mare is om de Belgen aan te zetten om meer vis te eten, want maar liefst 70% van de Belgen eet onvoldoende vis.
Door in de maand mei en in de maand juni een recept met Rio Mare tonijn te bloggen en te delen op de sociale media met de hashtag #Yesicantuna, willen ze een nieuwe trend lanceren… koken met tonijn.
Nu moet ik heel eerlijk zijn, bij mij komt/kwam tonijn enkel op tafel in combinatie met een perzik op een ‘kouwe pla’. Ik moest dus echt wel diep nadenken over wat ik met de tonijn zou aanvangen… en met welke variant ik aan de slag zou gaan: in eigen nat, in olijfolie of in olijfolie extra vergine.
Voor het eerste recept speelde ik op safe en koos voor de versie in eigen nat. Ik maakte er een kleurrijk en gezond bordje van. En lekker. Nogal wiedes.
Nodig voor 4 personen
4 worteltjes, geschild
150 g peultjes, getopt
12 ovale mini-tomaatjes
Voor de dressing:
25 ml witte-wijnazijn
2 kl dragonmosterd
1 el bieslook, fijngehakt
1 el peterselie, fijngehakt
1/2 el dille, fijngehakt
80 ml fruitige olijfolie, extra vierge
1/2 kl honing
1/2 kl zeezout
Witte peper
2 blikjes Rio Mare tonijn in eigen nat
1 el kappertjes
8 el zure room
Voor de afwerking:
1 komkommer
1 kropje little gem, gewassen
24 takjes rucola, gewassen
Voorbereiding
Voor de groentensalade:
Halveer de worteltjes in de lengte. Blancheer ze in ca. 2 minuten beetgaar. Spoel ze direct af met koud water en laat ze uitlekken. Blancheer de peultjes op dezelfde manier beetgaar als de worteltjes. Maak met een klein mes een kruisje bij de steelaanzet van de tomaten. Dompel ze 10 seconden in kokend water, schep ze direct in ijskoud water. Verwijder de velletjes.
Voor de dressing:
Roer de azijn met de dragonmosterd, de verse kruiden en een halve koffielepel zeezout door elkaar. Klop met een staafmixer de olijfolie druppelsgewijs door het azijnmengsel tot de dressing is gebonden. Voeg de honing toe. Breng de dressing op smaak met witte peper uit de molen.
Tonijn:
Open de blikjes tonijn en giet het overtollige vocht af. Spoel de kappertjes onder de kraan en dep ze droog tussen keukenpapier. Meng de zure room en kappertjes door de tonijn.
Eindbereiding
Voor de tonijnrolletjes:
Schil met een (hoefijzer) dunschiller rondom twaalf lange linten van de komkommer. Schep een eetlepel tonijn aan het begin van het komkommerlint, leg er een blaadje little gem en twee takjes rucola op. Rol het komkommerlint voorzichtig strak op. De rolletjes kunnen 1 uur voor het presenteren voorbereid worden.
Presentatie
Plaats drie komkommer-tonijnrolletjes op het bord. Snijd de peultjes voorzichtig open en schik ze op het bord, samen met de worteltjes. Verwarm een antiaanbakpan met een halve lepel olijfolie, bak de tomaatjes 1 minuut op middelhoog vuur tot ze warm zijn. Verdeel de groenten tussen de komkommerrolletjes. Sprenkel er een eetlepel dressing tussendoor.
Lekker. Ik vind komkommer met tonijn een heerlijke combinatie en serveer hem vaak. Zoals jij hem serveert is het een lekker voorgerecht!