Dat watermeloen en geitenkaas een topcombi is, dat bewees mijn watermeloen, gin-tonic, feta, olijf hapje al. Welk hapje verkiezen jullie? Dat van vandaag of dat met gin-tonic?
Recept voor hapje van gegrilde watermeloen met een crème van geitenkaas
Bereiden: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig
Nodig voor 6 à 8 personen:
Voor de crème van geitenkaas:
170 g verse geitenkaas
20 g melk
1/2 tl honing
Zout en zwarte peper
Voor de basilicummayonaise:
3 dl zonnebloemolie
1 bundel basilicum
1 ei
Mosterd
Sushiazijn
Chardonnay-azijn
Peper en zout
Voor de gegrilde watermeloen:
1 kleine watermeloen
Olijfolie
20 g panko
40 g crunchy ui (Bicky uitjes)
Fleur de sel
Voor de gepekelde sjalot en afwerking:
2 kleine sjalotjes
25 g sushiazijn
25 g chardonnay-azijn
25 g witte wijnazijn
25 g water
5 g honing
Peper en zout
Mini-basilicum
Crunchy ui
Bereiding
Voor de crème van geitenkaas:
Mix de geitenkaas kort glad in de blender met 20 g melk en 1/2 tl honing.
Smaak af met zout en een weinig zwarte peper.
Vul in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
Voor de basilicummayonaise:
Zet 3 dl zonnebloemolie enkele uren in de koelkast.
Pluk de blaadjes van 1 bundel basilicum en dompel deze max. 10 sec onder in kokend water, koel direct af in ijswater.
Mix de geblancheerde basilicum nadien fijn in de blender samen met de 3 dl koude zonnebloemolie.
Doe 1 ei, 1 tl mosterd en telkens een scheutje azijn in een mixbeker, kruid met peper en zout.
Voeg al mixend beetje bij beetje van de groene basilicumolie bij tot er een gebonden massa ontstaan is. Ze mag zeker niet meer lopend zijn (voeg anders nog wat extra olie bij om deze te dikken).
Bewaar de basilicummayonaise in en spuitzak in de koelkast.
Voor de gegrilde watermeloen:
Snijd de watermeloen in plakken van 1 1/2 cm à 2 cm dik. Steek die uit met een uitsteekring van 6 à 8 cm diameter.
Bestrijk de ronde plakken dun met olijfolie en grill ze kort op een kokend hete grillplaat. Laat afkoelen op een plateau.
Bak de panko kort lichtbruin in een tefalpan, laat afkoelen en mix nadien kort tot crunch samen met de crunchy ui. Kruid met fleur de sel.
Voor de gepekelde sjalot en afwerking:
Snijd de sjalotten in dikke ringen van ½ cm dikte. Zet koud in een diepe platte schaal.
Breng de 3 soorten azijn samen met 25 g water en 5 g honing aan de kook en kruid met peper en zout.
Overgiet de sjalotten met de warme pekel en laat ze kort marineren in de koelkast. Meng regelmatig door elkaar.
Afwerking
Dresseer de gegrilde watermeloen in een potje met hierop de crème van geitenkaas en 3x basilicummayonaise.
Werk af met ringen gepekelde sjalot, mini-basilicum en crunch van ui.
Bron: recept van Dhr. Jürgen Baumann, chef aan hotelschool Spermalie in Gent.
Myriam, een zeer geslaagde foto . Het ziet er super lekker uit.
En NU GENIETEN van je vakantie!!!?
Dankjewel, Martine. Je kent me he, perfectionist tot in de kist! 😉
dag Myriam : ik zou zondag dat hapje maken (gegrilde watermeloen en geitenkaas), maar er is iemand bij die geen kaas eet. Door wat zou ik dit kunnen vervangen ?
Dag Georgette
Bedankt voor je reactie en mijn excuses voor mijn late antwoord.
Ik hol mezelf weer voorbij… 😉
Dit is best een moeilijke vraag. Je zou de geitenkaas kunnen vervangen door buffelmozzarella bvb. maar dat blijft natuurlijk ook wel kaas…
Een stukje bressaola of andere gedroogde ham zou hier ook wel lekker bij smaken, mijn gedacht.
Succes en smakelijk!
Liefs
Myriam