Tips: in het oorspronkelijke recept worden kruidnagels gebruikt, maar die verving ik voor de gelegenheid dus door kaneelbloemen. Ik kreeg een potje van die bloemen cadeau toen ik onlangs een bestelling overmaakte bij The Flavor Shop (ik bestelde er pumpkin spice voor mijn pompoen rolcake en fregola sarda voor een recept met gazpacho en kreeft, to be blogged soon) en ik moet zeggen dat ik er nog nooit van gehoord had. Op de verpakking stond “bloem van de kaneelboom, wordt veelvuldig gebruikt in court bouillon, marinade,… Het wordt ook gebruikt in peperkoek en gluhwein”. Wel, die wissel was een schot in de roos, om in het bloemenjargon te blijven. ?
Tableware: roze kommetje afkomstig uit de Basic collectie van Zwaanzinnig.
Recept voor pruimen tarte tatin met kruidige rode wijn
Voorbereiding: 15 min
Bakken: 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 1 tarte tatin:
1 vel bladerdeeg
90 g ruwe rietsuiker
6 el boter
6 kleine blauwe pruimen, in 4 gesneden
80 ml rode wijn
Voor het glazuur van gekruide wijn:
240 ml rode wijn
60 g ruwe rietsuiker
1 vanillestok, in de lengte middendoor gesneden
1 tl kaneelpoeder
¼ tl kruidnagels (of kaneelbloemen)
Werkwijze
Verwarm de oven voor bij 200° C.
Verhit een gietijzeren pan van 28 cm diameter op een middelhoog/hoog vuur. Strooi de rietsuiker in een egale laag over de bodem van de pan. De suiker zal beginnen smelten en karamelliseren. Mocht de suiker niet gelijkmatig karamelliseren, dan kan je met een silicone spatel er even in roeren. Zodra de suiker gekaramelliseerd is tot een medium amberbruine kleur, voeg je de boter toe. Het beste is om de 6 eetlepels boter gelijkmatig over de bodem van de pan te verdelen. Laat de boter en karamel vermengen (roer indien nodig) tot de mengeling goed gemengd is en een beetje schuimt. Giet er de wijn bij en laat ca. 30 sec koken. Roer om goed te mengen. Haal de pan van het vuur en verspreid de partjes pruimen, met de velkant naar onder, in een egale laag op de bodem.
Leg nu het vel bladerdeeg bovenop de pruimen, waarbij je de rand van het deeg rondom langs de rand van de pan instopt.
Bak de tarte tatin in de voorverwarmde oven gedurende 25 à 30 min of tot het deeg bovenop goudbruin kleurt.
Maak het glazuur terwijl de tarte tatin bakt. Wanneer de taart klaar is, haal je ze uit de oven en keer je ze HEEL VOORZICHTIG om op een serveerschaal. Pas op dat er geen hete karamel op je handen loopt! Ik gebruik mijn speciale vorm van Le Creuset en door de speciale handvaten is het heel makkelijk en zonder gevaar om de tarte tatin om te keren. Dit is geen reclamepraatje, want ik heb mijn vorm al jàren geleden gekocht. Toen ik nog geen blog had en de dinosaurussen nog konden praten. Of zoiets.
Voor het glazuur van gekruide wijn:
Doe de wijn, suiker, het merg uit de vanillestok én de uitgeschraapte vanillestok, het kaneelpoeder en de kruidnagels (of kaneelbloemen) in een sauspan en breng de wijn aan de kook op een middelhoog/hoog vuur. Zet het vuur lager en laat de wijn 5 tot 7 min sudderen of tot de vloeistof met de helft is ingekookt. Ik liet de wijn inkoken tot hij stroperig werd. Passeer door een zeef en laat lichtjes afkoelen.
Giet het glazuur gelijkmatig over de tarte tatin wanneer je deze uit de oven haalt.Ik hield nog wat opzij om erbij te serveren (en omdat ik schrik had dat de taart anders te zompig zou worden).
Serveer de tarte tatin warm met vanilleroomijs.
Bron: recept vertaald van de blog The Kitchen Mccabe.
0 reacties