Tuurlijk kan je Yakitori zo kant en klaar kopen in een flesje in je supermarkt, maar waarom zou je dat doen? De zelfgemaakte is zoveel lekkerder en bovendien is ’t (bijna) geen werk. En natuurlijk kan je een bouillonblokje gebruiken, maar waarom zou je dat doen? Je hebt sowieso al de bouten en een home-made bouillonnetje is zo gemaakt. Want neen, dit kan je niet maken met kippenfilets. Met andere woorden, dit is een voorgerecht met liefde gemaakt en dat smaakt!
Nodig voor 8 personen
2 kippenbouten
1,5 dl donkere sojasaus
1 dl sterke kippenbouillon
1 dl sake
50 g suiker
1/2 dl Mirin
1/2 dl esdoornsiroop
1/2 bussel pijpajuintjes
100 g shii-takes
1 wortel
1/4 prei
1/8 selder
1/2 ui
1/2 rode paprika
1 lookteentje
Olijfolie
Peper van de molen
Zout
1/2 daikonwortel
Bereiding
Ontbeen de kippenbouten en snijd in gelijke blokjes van 4 x 4 cm.
Bereid een marinade: vermeng de ingrediënten van de yakitorisaus en breng aan de kook, laat zachtjes inkoken gedurende een 5-tal minuten. Bind met Maïzena Express bruin.
Prik het kippenvlees met vel op spiesjes met de pijpajuintjes en laat in een weinig saus marineren.
Ontdoe de shii-takes van de steeltjes en versnijd fijn.
Schil de wortel en versnijd in korte batonets.
Was de prei en selder en snijd fijn. Doe dit in schuine stukken. Hierdoor breek je de vezels van de selder en hoef je hem niet te schillen. Bovendien kan je ervoor zorgen dat alle stukken min of meer even groot zijn, wat niet het geval is, als je de selder in ringen snijdt.
Pel de ui en eminceer fijn.
Schil de paprika en versnijd fijn.
Pel het teentje look en versnijd fijn.
Zet de shii-takes aan in olijfolie op groot vuur, voeg vervolgens de wortelen en ui toe en laat eventjes aanfruiten. Voeg vervolgens de rest van de groenten toe en laat kort meestoven tot beetgaar. Smaak af met peper en zout.
Versnijd de daikonwortel of mooli met de mandoline zeer fijn in julienne.
Afwerking
Bak de spiesjes af op de grillade of tefalpan in olijfolie op groot vuur. Houd ze goed in het oog, want ze gaan karamelliseren. Zorg ervoor dat ze niet verbranden. Bak verder af in de oven gedurende 10 minuten op 180° C.
Warm de groentjes kort op en dresseer in een rechthoekige emporte-pièce op een groot warm bord.
Schik het spiesje op de groentjes en werk verder af met de koude yakitorisaus en julienne van daikonkers. Smaak af met peper van de molen en weinig zout. De sojasaus is immers al heel zout.
Bron: recept van Ph. Gallin, leraar aan hotel- & toerismeschool Spermalie in Brugge.
0 reacties