Tonijn en gamba? Dat levert een fijn (kerst)bordje op, als je ’t mij vraagt. Christmas? Let’s get it started! Ik hoorde dinsdag op het nieuws dat een bakker al kerstbuches aan het verkopen is doordat hij omwille van het slechte weer geen ijsjes verkoopt. Slimme man! The countdown is real: nog maar 135 dagen en het is kerstavond!
Normaal was dit recept met groene asperges, maar aangezien het seizoen van de asperges voorbij is, opteerde ik voor bimi: even lekker en misschien zelfs nog iets origineler. Voor de rest maakte ik alles zoals beschreven en wat een voltreffer was dat: niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feestje voor de smaakpapillen. Ik ben sowieso fan van tonijn en daar dan een heerlijke gamba bij in een krokant jasje. Mmmmh!
Verder is er niets moeilijks aan dit recept: geen moeilijk te vinden ingrediënten, geen mallen, alles start bij goeie producten. En een echte keukenprins(es) hoef je ook al niet te zijn om dit recept tot een goed einde te brengen. Tweemaal halleluja dus. Zijn jullie al aan het nadenken over jullie kerstmenu? Pssst, het voorproeven is (bijna) even leuk als de avond zelf toch?
Ben je zoals ik fan van tonijn? Check dan zeker eens mijn vorige recepten met het visje. Zijn gamba’s jouw ding? Ook met die delicatesse verschenen hier al recepten. Tjah, met wat nog niet eigenlijk? Als jullie speciale verzoeken hebben, mogen jullie me dat altijd laten weten.
Dit recept kwam tot stand in #samenwerking met Rob The Gourmets’ Market.
Gegrilde bimi met tonijn en gamba
Ingrediënten
- 1 pakje bimi
- 4 grote gamba's
- 150 g tonijn
- 1 scheut ketjap
- 1 teen knoflook
- Diverse radijssoorten
- 30 g azijn
- 30 g honing
- 1 tl harissa
- 1 el yoghurt
- 1 el zure room
- 50 g bloem
- 1 ei
- 50 g panko
- Diverse soorten kruiden en eetbare bloemen
Instructies
- Pocheer de bimi kort in kokend gezouten water en verfris onmiddellijk in ijswater.
- Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal.
- Marineer de tonijn op oosterse wijze met de ketjap en de gesnipperde knoflookteen en gril rondom aan. Koel direct terug.
- Was de radijs en snij deze in dunne plakjes , meng de azijn en de honing en marineer hierin de radijsjes.
- Meng de harissa, de yoghurt en de crème fraîche tot een sausje en breng op smaak met peper en zout.
- Gril de bimi kort in een hete grillpan. Leg vervolgens op het bord.
- Paneer de gamba’s in bloem, daarna in het ei en daarna in de panko. Frituur de gamba’s op 170° C goudbruin en krokant. Leg op de bimi.
- Snij de tonijn in plakken en leg tegen de gamba aan.
- Vul de harissa saus af in een klein spuitzakje en spuit puntjes op het bord.
- Werk het gerecht af met de diverse soorten radijs , kruiden en eetbare bloemen.
Bron: recept geïnspireerd door de website Navenant.nl.
Lekker, licht voorgerechtje. Gemaakt mits een kleine aanpassing. De harissa saus eerst heel pikant 😅 maar paste uiteindelijk top bij het gerechtje!
Dankjewel! Nog veel kookplezier in 2024!