Nodig voor 1 bakplaat met focaccia of 8 individuele focaccia’s van ca. 250 g
400 g water
5 g (gedroogde) Italiaanse of Provençaalse kruiden
30 g verse gist
1 kg bloem voor wit brood
150 g half zongedroogde tomaten, in stukjes
150 g groene of zwarte olijven (zonder pit), in stukjes
17 g zout
75 g olijfolie
Extra:
Olijfolie (of de olie van de zongedroogde tomaten)
Fleur de sel (of zeezout uit de molen)
Bereiding
Breng eerst het water tot 80° C, doe de kruiden erin en laat afkoelen in de koelkast. Weeg ondertussen de rest van de ingrediënten af.
Los de gist op in het koude (!) kruidenwater.
Voeg de tomaten en olijven bij de bloem.
Meng het kruidenwater beetje bij beetje onder de bloem in een staande robot (type KitchenAid, Kenwood,…) uitgerust met de kneedhaak op stand 1.
Voeg het zout toe zodra er deegvorming ontstaat en kneed nog 8 min verder op stand 2.
Voeg tot slot de olijfolie toe en kneed nog 2 min. Het deeg is iets slapper dan dat van wit brood.
Laat het deegje 20 min rusten onder plastic.
Leg het deeg op een bakplaat, bekleed met bakpapier en druk het deeg tot in de hoeken ongeveer overal even dik aan.
Laat het terug 20 min afgedekt rusten.
Sla het deeg in, waardoor het deeg zich tot in de hoeken zal verdelen.
Laat het nog een laatste keer 20 min afgedekt rusten.
Besprenkel nu het deeg met voldoende olijfolie (of olie van de zongedroogde tomaten) en bestrooi het met fleur de sel.
Duw gaten in het deeg met je vingers.
Bak het deeg in de voorverwarmde oven bij 220° C met extra stoomstoot. Indien je oven die functie niet voorziet, kan je ook gewoon een potje met water in je oven zetten.
Laat de focaccia volledig afkoelen op een rooster voor je hem in stukken snijdt.
Tip: dek het deeg steeds goed af met stevige plastic om verkorsten te vermijden. Indien je individuele broodjes wil maken, dan moet je ca. 100 g extra bloem toevoegen zodat er een steviger deeg ontstaat.
Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Het water loopt me in de mond. Zo lekker!
Als ’t kriebelt, moet je sporten.
Als ’t water je in de mond loopt, dan moet je bakken. 😉
Succes en smakelijk!
Liefs
Myriam
Hallo Myriam. Ik gebruik nooit verse gist. Meestal de zakjes instant gist van dr oetker. Kan ik dit ook gebruiken? Zo ja hoeveel gram zou hiervoor nodig zijn? Groetjes Chantalle.
Dag Chantalle
Je kan verse gist vervangen door droge gist. Je deelt de hoeveelheid verse gist door 3 om de hoeveelheid droge gist te bekomen die je nodig hebt.
Succes en smakelijk!
Myriam
Beste Myriam, dit brood is en blijft gewoon een top recept.
Misschien een rare vraag of misschien ook niet. Is de olie ook te vervangen voor truffel olie?
Dag Chantalle
Bedankt voor het fijne compliment.
Je zou een deeltje van de olijfolie kunnen vervangen door truffelolie, maar zeker niet allemaal. Truffelolie smaakt daarvoor te sterk door.
Moest ik jou zijn, dan zou ik beginnen door bv. te kiezen voor 70 g olijfolie en 5 g truffelolie en zo per keer dat ik het brood bak de hoeveelheid truffelolie opvoeren tot je een resultaat bereikt waar je tevreden mee bent.
Succes en smakelijk!
Myriam