Hap en Tap logo zonder streep
Flantaart met speculoos

Flantaart met speculoos

20 mrt 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Vandaag is het International Happiness Day! Geluk zit soms in een klein koekje, vind ik een fantastische slogan die voor mij helemaal opgaat! En als ik dan mag kiezen, sorry Jules Destrooper, dan houd ik het, net als Eden Hazard, bij een speculooskoekje van Lotus… Gesopt in mijn kop koffie, da’s mijn me-time momentje. Wel, als ik dan die speculaasjes kan gebruiken om een flantaart af te werken, dan ben ik helemaal in heaven.

Nu, dat kopje koffie en dat koekje of die flantaart zullen niet voor vandaag zijn. Het zullen eerder pintjes zijn. Want vandaag is ’t D-day: bekerfinale! Hopelijk maken Lior, Hans, Jelle, Timmy, Ruud en co mij gelukkig vandaag… Duimen jullie mee? ?⚫⚽

Flantaart met speculoos

 

Nodig voor 6 flantaartjes van 14 cm

Voor de banketbakkersroom:
375 ml melk
1/2 vanillestok
60 g suiker
25 g eidooiers
20 g Maïzena

Voor het gerezen deeg:
500 g bloem
225 g melk
1 ei
30 g gist
40 g suiker
150 g boter
8 g zout

Voor de flanvulling:
6 eidooiers
250 g suiker
3 zakjes vanillesuiker
300 g banketbakkersroom
150 g bloem
1 l melk
6 eiwitten
50 g maïzena
15 g speculooskruiden

Voor de afwerking:
600 ml slagroom
2 el bloemsuiker
Verkruimelde speculooskoekjes

 

Werkwijze

Voor de banketbakkersroom:
Breng de melk aan de kook met de geschraapte vanillestok.

Klop een ruban met de dooiers, suiker en maïzena.

Giet vervolgens de warme massa op de ruban en laat dikken op het vuur.

Laat 2 min doorkoken.

Laat afkoelen. Je brengt hiervoor best een velletje plasticfolie op de banketbakkersroom aan om velvorming te vermijden.

 

Voor het gerezen deeg:
Los de gist op in de lauwe melk.

Meng de gezeefde bloem met de melk, zachte boter, het zout, het ei en de suiker. Kneed stevig.

Laat het deeg 30 min rijzen onder een handdoek.

Rol het deeg daarna uit, leg het in ingevette taartvormen en prik er gaatjes in.

Nota: kneed het deeg niet te lang, want anders wordt het elastisch.

 

Voor de flanvulling:
Klop de dooiers met de vanillesuiker, suiker, maïzena en speculaaskruiden tot een ruban in een staande mixer.

Voeg 300 g banketbakkersroom en de bloem toe aan de ruban.

Roer er de melk voorzichtig onder en spatel er tot slot de half opgeklopte eiwitten (geen meringue!) onder.

Vul de vormen bijna tot boven en bak ze vervolgens 45 min in de voorverwarmde oven bij 175° C. Haal de vormen uit de oven en plaats ze omgekeerd op ronde taartroosters. Laat volledig afkoelen.

Klop de slagroom op met de bloemsuiker en schep in een spuitzak.

Spuit de slagroom op de afgekoelde taarten en bestrooi rijkelijk met speculooscrumble.

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

3 Reacties

  1. Iris

    zou dit ook lukken met kant en klare kruimeldeeg?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Iris, of met bladerdeeg als je dat verkiest. Lukt allemaal. 🙂
      Die beker is niet gelukt. 🙁
      Succes!

      Antwoord
  2. Christine De Weerd

    Ziet er heel mooi uit en is waarschijnlijk ook super lekker. Ik weet weer wat te doen volgend weekend .

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Flantaart met speculoos

by Myriam Minne time to read: 2 min
3