Voor het 3de en laatste recept van de Jules Destrooper bloggerswedstrijd (recepten 1 en 2 vind je hier: klik en klik) wist ik al heel snel dat ik iets wou doen met foie of faux gras. De (winnende) recepten zijn immers bestemd voor de decembereditie van het magazine Smaak en voor mij is er nu eenmaal niks dat meer bij eindejaar hoort dan foie of faux gras. Bovendien gaat ganzen- en/of eendenlever bijzonder goed samen met zoet. Toen ook de Foodpairing tool bevestigde dat de match helemaal goed zat, was ik zeker van mijn stuk.
Ik maakte de 3 hapjes op een en dezelfde dag, kwestie van ze jullie samen te kunnen presenteren. En wat vinden jullie ervan? Foodpairing experiment geslaagd? Is dit een triootje dat jullie je gasten met kerst of nieuw zouden voorschotelen?
#JulesBloggersContest, #JulesDestrooper
Nodig voor een 16-tal hapjes
Een pakje Gabriella speculaaskoekjes van Jules Destrooper
Voor de crème brûlée:
4 eierdooiers
1 volledig ei
80 g foie gras de canard of faux gras de Gaia
1/2 l room
40 g suiker
Peper en zout
Kandijsuiker
Eetbare bloempjes voor de afwerking (facultatief)
Bereiding
Mix de ingrediënten voor de crème brûlée zonder veel schuim te maken.
Breek de speculaaskoekjes in grote stukken en schik ze onderaan hittebestendige schaaltjes.
Verdeel de vloeistof hierover.
Zet de schaaltjes gedurende 20 minuten au bain marie in de oven bij 120° C.
Bestrooi de afgekoelde crème met bruine suiker en glaceer onder de grill of met een bunsenbrander.
amai myriam, deze ziet er weer heerlijk uit!
liefs
Dankjewel voor het compliment, Bakdame! Ik vond dit wel een fijne uitdaging. 🙂
Liefs!
Dag Myriam,
Ik heb de crème brule gisteren gemaakt. Héél lekker maar de vloeistof was niet gestold ? Ik heb exact het recept gevolg dat je had beschreven en weet niet wat er fout gegaan is. Een tip?
Groetjes Kunigunde
Zou het kunnen dat je oven niet de temperatuur haalt die je vraagt? Best eens checken met een thermometer. Want 20 min op 120° C voor zo’n kleine schaaltjes zou zeker moeten volstaan. Je kan altijd de kerntemperatuur checken met een thermometer. Die zou rond de 82° C moeten bedragen.
Ok, dan denk ik dat ik weet wat ik fout deed. Ik heb 6 ramequinpotjes gebruikt. Ik had namelijk niet van die kleine platte schaaltjes. Het was wss teveel vloeistof om op 20 minuten te bakken.
Denkt u dat als ik ze nu nog in de oven zou steken ze verder zouden bakken?
P.S.: ik ben helemaal gek van je site!!! Mijn gezelschap gisteren was omver geblazen met jouw hapjes!
Je had ze inderdaad langer moeten laten zitten, niet hoger in temperatuur want dan krijg je een omelet. Je kan het proberen. Alles beter dan weggooien he. Hopelijk heb je ze in de koelkast bewaard, want toch opletten met bacteriën en zo. Ik zou niet willen dat je ziek wordt van de eerste dag van het jaar.
PS ze zijn klaar wanneer de rand stevig is en in het middel nog wiebelig.
Succes!
Hebben heel de tijd in de ijskast gestaan. Ik ga ze verder proberen bakken. Ik hou je op de hoogte of het gelukt is. ?
dag Myriam,werk je met verse foie gras of paté ?
Ik werkte met paté.
Succes en smakelijk!