Deze Award is voor mij letterlijk de kers op de taart van een fantastisch blogjaar waarin ik ook al de Tarte à Moi wedstrijd won en waardoor mijn taart, de crème brûlée taart met rood fruit, tot op vandaag nog steeds verkrijgbaar is bij Delhaize. Ik blog allerlei soorten recepten, ook hartige, maar inderdaad, mijn voorkeur gaat uit naar zoet. Niet alleen om te eten, maar ook om te maken. Ik ben een enorme Piet Precies en wanneer ik aan het bakken ga en alles heel netjes moet afwegen, dan kom ik volledig in the flow en vergeet ik al mijn beslommeringen. Naarmate de heerlijkste geuren zich verspreiden door mijn keuken spoelt de stress van de voorbije werkweek van me af en word ik helemaal zen.
Ik ga dus gewoon door met het bloggen van zoet. Ik doe het graag en kan het dus goed, blijkbaar. ? No worries, er komen ook nog hartige recepten, zalle. Volgende week al, komt een waaaw-hoofdgerecht met zeeduivel voor Kerst online. Maar eerst dus deze crème brûlée met peperkoek. Dit is na het varkenshaasje al het tweede recept uit het boek dat Vondelmolen uitbracht n.a.v. de 150e verjaardag van het bedrijf. En net zoals het varkenshaasje was ook dit een succes over de hele lijn. Een greep uit de reacties die ik kreeg:
Collega Pieter-Jan: “Amai, dit is helemaal mijn meug, Myriam! Dat mag je wel vaker meebrengen.”
Collega Sara: “Jawadde, staat dat receptje al op je blog? ‘Dees’ is veel lekkerder dan een gewone crème brûlée.”
Echtgenoot Eddy: “Ik heb dat tweede potteke ook leeggelepeld.”
Tips: ik voegde de gecutterde peperkoek bij het vanilleroommengsel zodra ik de pot van het vuur genomen had. Voor ik deze massa bij de ruban deed, passeerde ik ze nog door een fijne puntzeef (chinois fin). Op die manier was ik er zeker van dat ik een volledig gladde crème brûlée met peperkoek zou bekomen. Ik brandde het korstje met een bunzenbrander i.p.v. onder de grill.
Recept voor crème brûlée met peperkoek
Voorbereiding: 15 min
Bakken: 35 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen: (ter info, ik haalde 5 potjes uit deze hoeveelheid)
1 vanillestokje
1 klontje boter
40 cl room
2 x 30 g bloemsuiker
6 eidooiers
4 sneetjes peperkoek
4 tl bruine suiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 100° C.
Strijk het vanillestokje plat met de zijkant van het mes, snijd open en schraap de zaadjes eruit. Hou de zaadjes bij.
Breng de room en het klontje boter in een pan aan de kook, samen met 30 g bloemsuiker en de vanillezaadjes. Haal het mengsel van het vuur zodra het kookt en laat afkoelen.
Doe de eierdooiers in een kom en klop stevig met een garde. Voeg geleidelijk 30 g bloemsuiker toe tot de eieren een witachtig en schuimig lint vormen.
Mix de peperkoek en voeg toe. Verdeel het mengsel in de ovenschaaltjes en laat 35 min bakken op 100° C. Laat afkoelen gedurende 20 min.
Strooi er de bruine suiker over, laat 1 min kleuren onder de grill en dien meteen op.
Tip: als je de crème brûlée niet laat afkoelen voor het grillen, is het Catalaanse crème.
Bron: recept uit het boek Peperkoek 150 x anders van Jan Borms.
Proficiat
Merci, Agnès!
Proficiat, totaal verantwoord!
Dankjewel, Carla. Ik moet eerlijk toegeven dat deze erkenning bijzonder veel deugd doet. 🙂
Liefs
Myriam
Myriam,
Een gewone crème brulee is toch nooit met bloemsuiker?
Voor mij is dat totaal nieuw,nog nooit gemaakt met bloemsuiker.
Dat klopt, Monique. Maar bloemsuiker gebruiken kan geen kwaad. In bloemsuiker zit een kleine hoeveelheid maïzena wat de binding alleen maar ten goede komt.
Try it, you’ll love it!
Smakelijk.
Myriam
dubbel en dik verdiend Myriam!
altijd jaloers op je mooie creaties…maar het motiveert me zelf om altijd dat stapje verder te gaan!
geniet er maar van!
Dankjewel, Annelies. Volgend jaar moet jij je ook kandidaat stellen! Dan ontmoeten we elkaar eens in real life.
Liefs
Myriam
Super verdiende beloning! Ik geniet van je blogs en heb al verschillende recepten ‘nagemaakt’, altijd top!
Het doet me veel plezier om dat te lezen, Krista. Daar kan geen Award tegenop!
Liefs
Myriam
Proficiat met je award!
Dankjewel, Alicia!!