Momenteel ben ik dus ‘in cheesecake modus’ en dat terwijl ik vroeger eigenlijk helemaal niet zo tuk was op kaastaart. Die was niet zoet genoeg voor mijn zoetemuilke. ? Welnu, geen gebrek aan zoet voor deze versie. Daar zorgen het rood fruit en de meringue voor.
Wel moet je een paar dingen in acht nemen, wanneer je ‘m maakt. Zo heb ik ‘m twee keer moeten maken, wegens de eerste keer mislukt. Nu ja, mislukt is ietwat overdreven uitgedrukt. Niet fotogeniek genoeg, zeg maar.
Ten eerste, kieperde ik al mijn cheesevulling in mijn springvorm. Doordat ik XL eieren gebruikt had en mijn springvorm maar 18 cm diameter was, was dat dus teveel. (Mijn vulling kwam tot de rand…) Ik verhoogde de baktijd niet, wat natuurlijk stom van me was. Toen ik de cheesecake uit de oven haalde, was hij nog niet genoeg gebakken. Ik volhardde toch in de boosheid en dekte hem af met het rood fruit en de meringue, tjah die ‘metselde’ ik als het ware erbovenop.
Dan maakte ik een tweede kapitale fout. Bijna direct na het bakken, klikte ik de springvorm al open. Jullie raden het al: mijn bouwsel stortte in. Het zag er niet uit… maar was wél lekker. Zo lekker dat mijn man mij op het hart drukte om niets mee te nemen naar kantoor. Met andere woorden: hij wilde alles zelf opeten, wat ook zo geschiedde.
En dus bakte ik de cheesecake nogmaals en respecteerde de hoeveelheden en bak- en wachttijden wel. Het resultaat: een cheesecake die mag gezien worden. Ideaal om national cheesecake day te vieren vandaag!
De volledige cheesecake (op de onderste foto) is gepresenteerd op een handgemaakte schaal uit de Basic collectie van Zwaanzinnig.
Boodschappenlijstje voor 6 personen
200 g speculaas
50 g gesmolten boter
325 g St Morêt
80 g suiker
1 el bloem
2 eieren, M-formaat
1 tl vanille-extract
125 g aalbessen
125 g frambozen
125 g kersen
Voor de meringue:
3 eiwitten
100 g suiker
Werkwijze
Mix de speculaas met de boter met behulp van een keukenrobot of blender. Verdeel deze massa in een egale laag over de bodem van een springvorm van 20-22 cm diameter. Druk goed aan tot een compacte bodem. Zet in de koelkast en verwarm de oven voor bij 160° C (th. 5-6).
Klop de 2 eieren met de suiker tot de massa in volume verdubbeld is. Meng er de St. Môret kaas onder en klop nog even verder tot een homogene massa. Voeg de bloem en het vanille-extract toe. Giet deze mengeling in de springvorm tot deze half vol is en schuif de vorm in de voorverwarmde oven gedurende ca. 20 min. Ontpit ondertussen de kersen.
Voor de meringue:
Klop de eiwitten op waarbij je beetje bij beetje de suiker toevoegt zodra de eiwitten beginnen te schuimen. Blijf gedurende ca. 5 min verder kloppen op hoge snelheid tot de meringue stevige pieken vormt wanneer je de klopper optilt.
Haal de cheesecake uit de oven. Er moet zich een korstje gevormd hebben bovenop.
Schik dan het fruit op dit korstje, dek af met meringue tot de rand van de vorm en schuif de cheesecake nog 10 min terug in de oven. Haal de cheesecake uit de oven, laat afkoelen op een rooster en zet hem daarna in de koelkast tot gebruik.
Wanneer je de cheesecake serveert, kan je hem nog bestrooien met poedersuiker.
Bron: recept vertaald van de website Régal.fr.
Myriam
Dat ziet er heel lekker en eenvoudig uit. Zou het niet nog mooier zijn als je de meringue à l’italienne opklopt en dan de piekjes een beetje bruint met een bunzenbrandertje zoals bij tarte au citron? of kan je dit ook bij deze meringue?
mvg
Dat kan heel zeker, Linda! Doen zou ik zeggen. Stuur je me dan een fotootje? 😉
Liefs
Myriam
Bedankt.
Zal ik zeker binnenkort uitproberen nu er een overvloed is aan rood fruit.
Smakelijk! 🙂
ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffie te geven