Hap en Tap logo zonder streep
Herfstvakantie = bakvakantie! Onze top 10!

Cakepops

7 okt 2013 | Gebak en koekjes, Zoet

Cupcakes are out, cakepops are in! Het ideale snoepje voor elk kinderfeestje en wees maar gerust, niet alleen de kids zullen hiervan smullen. Dit zorgt gegarandeerd voor een wow-effect op èlk feestje. En waarom zou je trouwens de kids niet laten meehelpen? Fun verzekerd! En het is niet eens moeilijk! En al helemaal niet dankzij de nieuwe interactieve bakateliers van Solo.

Aan de hand van een ‘clickable video‘ of een interactieve videoles leert Wim Ballieu (van Goe Gebakken en de Balls & Glory eettentjes) je om de 2 weken hoe je een heerlijk stuk gebak op tafel tovert, of je nu een beginnend hobbybakker bent of een volleerde patissier. Een voorbeeld? Je maakt een eenvoudige quarte-quarts cake als je 2 linkerbakhanden hebt. Trek je je al goed uit de slag op bakvlak, dan kies je voor de appelcake met kaneel. En ben je een ervaren hobbybakker, dan waag je je zonder meer aan deze keicoole cakepops!

Neen, bovenstaande foto is niet van mij. Was dat maar waar, dan zou ik al veel vorderingen gemaakt hebben op fotografiegebied… Nog even geduld, volgende week volg ik fotografieles!
Neen, deze foto werd mij bezorgd door de dame van het communicatiebureau van Solo.

In ’t weekend had ik door de laatste loodzware looptraining – 32 km in het heuvelachtige Pajottenland – geen tijd (en energie) meer over om zelf aan de slag te gaan, maar ik wou jullie dit recept toch al niet onthouden. Maar ik beloof het, na de marathon van Reims, ga ik zelf ook aan de slag en dan komt hieronder de foto van MIJN cakepops te staan. Mèt mooie foto, want tegen dan heb ik geleerd èn geoefend hoe dat moet. En dan kunnen jullie zelf oordelen wie de beste bakker is, Wim of ik. Ahum! Nu leg ik de lat voor mezelf toch wel heel erg hoog! 😉
Met andere woorden: blijf regelmatig dit recept checken…

Ingrediënten

Voor de basiscake:
250 g eieren
250 g bloem
250 g kristalsuiker
250 g zachte Solo (haal deze zo’n 2 uur voor gebruik uit de koelkast)
16 g bakpoeder (1 zakje)
1 snuifje zout

Voor het cakepopmengsel en de afwerking:
200 g malse Solo
200 g bloemsuiker (poedersuiker)
175 g witte chocolade
175 g donkere of melkchocolade
Decoratie voor gebak (naar keuze): bv. geraspte kokosnoot, suikerparels, gehakte nootjes, rolfondant,…

Extra nodig:
Handmixer of keukenmachine
Zeef
Bakblik voor cake
1 vel bakpapier
Keukenpapier of een borsteltje
30 dikke satéstokjes
1 of meerdere bokalen met suiker om de pops te presenteren

Bereidingswijze

Neem de Solo tijdig uit de koelkast, zodat de margarine wat zachter wordt.
Doe de Solo in een ruime mengkom.
Weeg de juiste hoeveelheid suiker en voeg die toe aan de malse Solo.
Klop de suiker en de Solo tot een gladde crème. Gebruik hiervoor een handmixer of de keukenmachine.
Breek de eieren en weeg tot je de juiste hoeveelheid hebt. Klop de eieren in delen door het mengsel van Solo en suiker.
Weeg de juiste hoeveelheid bloem.
Zeef de bloem in delen bij het cakebeslag. Meng het beslag tussendoor.
Voeg ook het bakpoeder toe en een snuifje zout. Meng alles een laatste keer.
Verwarm de oven voor tot 180° C.
Smeer de binnenzijde van het bakblik in met een dun laagje Solo. Leg er vervolgens een vel bakpapier in. Druk het papier tegen de wanden van het bakblik.
Stort het beslag in het bakblik en strijk het oppervlak glad.
Bak de cake gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven van 180° C. Hou de oven tijdens het eerste half uur gesloten. Dan krijgt de cake geen kans om in te zakken.
Als de baktijd verstreken is, prik je met een satéstok of breinaald in de cake. Als er geen beslag aan het stokje blijft kleven, dan is het gebak gaar.
Laat de cake afkoelen en haal hem uit de vorm.
Snij de donkerste korstjes van de afgekoelde cake. Snij het gebak in twee gelijke stukken en wrijf ze tegen elkaar aan boven het mengsel van Solo en bloemsuiker. Verkruimel de cake.
Spoel je handen schoon en kneed alles tot een stevig egaal mengsel.
Rol het mengsel tot balletjes van 3 tot 4 cm diameter. Plaats de schaal met cakepopballetjes in de koelkast en laat ze een uurtje opstijven.
Smelt de witte en de donkere (of melk-)chocolade ‘au bain marie’. Breng hiervoor twee potten met water aan de kook. Breek de chocolade in stukken in aparte schaaltjes en dompel deze in het hete water. Laat de chocolade rustig smelten. Roer af en toe even.
Dompel één zijde van elke dikke satéstok in gesmolten chocolade en prik er vervolgens een cakeballetje op. De chocolade zal opstijven en het balletje fixeren op het stokje.
Lepel gesmolten chocolade over elke cakepop. Laat de overtollige chocolade weglekken.
Versier elke cakepop naar keuze met het beschikbare decoratiemateriaal. Laat je fantasie maar gaan. Versier de pop wanneer het chocoladelaagje nog niet is opgesteven. Zo kleeft de decoratie moeiteloos aan de balletjes.
Vul een bokaal met suiker en presenteer daarin een heel boeket van feestelijke cakepops. Smakelijk!

Bron: het Solo bakatelier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Cakepops

by Myriam time to read: 3 min
0