Door die cacaonibs wilde ik de X-Gin ‘paren’ met chocolade, nog zo’n ‘liefdesingrediënt’. Daarom koos ik voor brownies. Maar alleen maar brownies en een gin granité, was wat pover, vond ik. En dus deed ik er ook nog een mascarponemousse bij. En passievrucht voor de afwerking. Het resultaat: een passioneel dessertbordje, waarvan de smaken perfect samensmelten, net als jullie lichamen na het eten ervan… Oei, ik heb precies teveel aan de X-Gin gezeten! ? Als ik stop met mijn foodblog, kan ik nog altijd beginnen met het schrijven van licht erotische stationsromannetjes. Zo zot als een achterdeur, zeiden ze bij ons in West-Vlaanderen…
Recept voor brownie met zout, mascarponemousse, X-Gin granité
(Voor)bereidingstijd: 30 min
Baktijd: 12 à 15 min
Rusttijd (voor de granité en mousse): 2 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de mascarponemousse:
4 eieren
500 g mascarpone, op kamertemperatuur
1 dl room
120 g bloemsuiker
1 vanillestok
2 blaadjes gelatine (3,2 g per blaadje)
Voor de brownies met zout:
4 eieren
4 dooiers
100 g suiker
210 g gezouten boter
210 g pure chocolade
140 g bloem
1 el cacaopoeder
Voor de X-Gin granité:
50 ml X-Gin
150 ml tonic
Voor de afwerking:
4 passievruchten
Werkwijze
Voor de mascarponemousse:
Splits de eieren en snijd de vanillestok middendoor. Schraap er met een scherp mesje het vanillemerg uit.
Klop de dooiers op met de helft van de suiker tot een ruban.
Week de gelatineblaadjes in een ruime hoeveelheid koud water. Knijp de gelatine uit en los ze op in een klein beetje mascarpone op het vuur. Meng onder de rest van de mascarpone.
Klop de mascarpone onder de ruban.
Klop de room op en spatel hem onder het mascarponemengsel.
Klop het eiwit op met de rest van de suiker en spatel ook dit onder het mengsel. Voeg tot slot het vanillemerg toe.
Laat alles opstijven in de koelkast.
Ik schepte de mousse in quenellevormige silicone vormen en liet alles stevig worden in de diepvries.
Voor de brownies met zout:
Klop de eieren (volledige eieren en dooiers) met de suiker tot een ruban.
Smelt de boter met de chocolade au bain-marie.
Meng de gesmolten chocolade onder de ruban.
Zeef de bloem samen met het cacaopoeder en spatel alles onder de ruban.
Smeer het beslag uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak kort af op 180° C. Bij mij duurde dit ca. 12 min.
Laat de brownies afkoelen op een rooster en steek er met een uitsteekring cirkels uit.
Voor de X Gin granité:
Maak een gin-tonic en stort die in een lage, brede bak en zet in de diepvries.
Schraap om het half uur met een vork in de massa om zo ijsschilfers te maken.
Afwerking
Schik 3 brownies en quenelles mascarponemousse in diepe borden. Leg er partjes passievrucht bij en werk af met de X-Gin granité. Serveer meteen.
Bron: recept gebaseerd op een recept van Dhr. Tim Cornille, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Dag Miriam,
Dit ziet er een top dessertje uit, ik wil het maken voor valentijn. Het misschien gekke daaraan is dat ik dit niet alleen met mijn man maar ook met mijn kinderen en hun vriend/vriendin vier.
Juist één klein vraagje: hoe dik moet het beslag voor de brownies uitgestreken worden
Vriendelijke kookgroetjes
Krista
Dag Krista
Niets is gek, hoor! Het browniebeslag strijk je ongeveer 2 cm dik uit. De brownies gaan een beetje rijzen.
Je steekt ze uit met een kleine uitsteekring of je snijdt ze in vierkantjes.
Smakelijk en veel plezier!
Myriam
??
Ik lees al vaak je blog maar je romannetjes zou ik ook lezen hoor !
Ziet er weer superlekker uit … !
Hoe ouder, hoe zotter, Eva… ?
terug een plaatje Myriam!
en ja die verhalen van jouw…heerlijk 😉
Ik moet eerlijk toegeven dat ik zat te lachen met mijn eigen stommiteiten toen ik het aan het schrijven was. ?
Hallo Myriam,
Een vraagje, als je de mousse in de quenellevormpjes in de diepvries steekt, hoeveel tijd op voorhand moet je de quenelles uit de vormpjes halen zodat ze ontdooit zijn?
Groetjes
Raf
Dag Raf
Je ontvormt ze diepgevroren en laat ze gedurende een dik uur ontdooien.
Succes en smakelijk!
Myriam