Wat heb ik mezelf verwenst! Op een mooie maandag een paar weken geleden zag ik bij tal van “collega” foodbloggers stories verschijnen over een event in Zeeland. Het was een prachtige zonnige dag en wat ze te eten kregen, zag er formidabel uit. Aanleiding voor het event was de lancering van het boek Eat this fish van Blendbrothers. Stiekem een beetje jaloers zat ik te kwijlen bij het zien van hun brioche met kreeft en bloemen.
Maar het werd nog erger. Mijn vriendin die ook al die stories had zien passeren, vroeg me of ik niet uitgenodigd was. Euh, neen, antwoordde ik, maar ging toch eens mijn mailbox checken. Wat bleek? Ik was wél uitgenodigd, maar had geantwoord dat ik niet kon, want dat ik op maandag moet werken.
Wil je dat ik het helemaal erg maak? Ik was die maandag gewoon thuis! Ik had nog verlofdagen over van vorig jaar die ik moest opmaken voor eind februari. I.p.v. thuis te zitten met een “droge boterham” had ik dus in Zeeland kunnen zitten genieten in het zonnetje van lekker eten en goed gezelschap. Note to self: wees minder impulief, Myriammeke! Op de volgende uitnodiging van drukkerij Lannoo heb ik alvast bevestigend geantwoord. Dit lappen ze me geen twee keer!
Ik vroeg dus met hangende pootjes om een recensie-exemplaar van Eat this fish, want dan kon ik al die yummies tenminste nog zelf maken. Ik wacht nog op mijn gesigneerde boek, maar vroeg alvast om een pdf-je van die brioche met kreeft. Die stond op mijn netvlies gebeiteld en wilde ik ASAP maken. Mijn timing was wel perfect: ik ging toch naar Rob en kocht daar een gekookte kreeft, een bokaaltje jalapenos en een mooie mix eetbare bloemen.
Wat die jalapenos betreft, ik heb de oorspronkelijke hoeveelheid van in het recept een beetje gereduceerd voor jullie. Je tastebuds zullen mij dankbaar zijn. 🔥
Brioche, kreeft, bloemen
Ingrediënten
Voor de kreeftenboter:
- 1 kreeftenkop, in tweeën gesneden
- 250 g gezouten boter
- 4 takjes dragon
- 4 takjes lavas
- 1/2 bol knoflook, teentjes losgehaald en gepeld
Voor de kreeft:
- 200 g kreeft, gekookt
- 1 snufje peper
- 1 snufje zout
- 40 g zure room
- 20 g mayonaise
- 2 schijfjes jalapenos op het zuur, in brunoise gesneden
- 4 tl bieslook, fijngesneden
Voor de afwerking:
- 4 sneden briochebrood
- Enkele selderijblaadjes
- Enkele rode en blauwe bloemen
- 4 zure augurken
Instructies
Voor de kreeftenboter:
- Bak de kreeftenkophelften in een pan met een klontje boter met de schaalkant naar buiten. Voeg de dragon, de lavas en de knoflook toe. Voeg tot slot de rest van de boter toe en laat 30 min trekken. Zeef, vang de botersaus op en laat opstijven.
Voor de kreeft:
- Snijd de kreeft in kleine stukjes tot een tartaar. Meng de tartaar met de peper, het zout, de zure room, de mayonaise, de jalapenos en de bieslook.
Afwerking:
- Bak de stukken brioche goudbruin in kreeftenboter.
- Dresseer de kreeftentartaar op de brioche. Kruid met peper en zout en werk af met de selderijblaadjes, de bloemen en de augurken.
Bron: recept uit het boek Eat this fish van Blendbrothers.
komend weekend voorspellen ze hier ook mooi weer… dus met z’n allen naar de visboer… dit wordt smullen… dank u wel Myriammeke 🙂
Laat het smaken, Karine!
fantastisch recept!!! en makkelijk te bereiden.
Dank
Graag gedaan, Ginette!