Hap en Tap logo zonder streep
Ahornbrioche à la Michel Roux

Ahornbrioche à la Michel Roux

10 mei 2017 | Brood

Een tijdje geleden bakte ik al de plaatkoek met peer en frangipane uit het boek Bakken met Kennis, een receptje dat ik ingescand had, want ik had het fantastische bakboek (nog) niet. Ik deed toen al de voorspelling dat het niet lang zou duren voor ik het in mijn bezit zou hebben. “Gnothi seauton”, een gezegde dat mij is bijgebleven uit mijn Latijn-Griekse opleiding aan de middelbare school. Ken jezelf. Ondertussen ligt het boek inderdaad te pronken in mijn keuken én bakte ik er ook deze ahornbrioche à la Michel Roux uit.

Ik ben zot van ahornsiroop én zot van Michel Roux. Allez, bij wijze van spreken, he mannekes. Ik kwam de topchef en -patissier nog nooit tegen en de kans is bijzonder klein dat dat ook ooit gebeurt. 😉 Maar ik ben dus dol op al zijn recepten (die ik online of in magazines vind) en deze ahornbrioche is daar geen uitzondering op. Wat een lekker brood is dit! Wel eentje dat je best niet elke dag bij het ontbijt serveert… als je niet binnen de kortste keren 100 kg wil wegen, tenminste. ?

Een review van het boek volgt nog. Ooit. Ik kan wel al verklappen dat het een must-have is voor wie 1. van bakken houdt en 2. een Piet Precies is en graag weet waarom een deeg bv. zus of zo reageert in de oven. Ik moet trouwens ook nog een review schrijven van De Confituurbijbel van Madam Confituur. Dat beloofde ik ook toen ik de braambessen-aardbeienconfituur blogde. Belofte maakt schuld. Het komt ervan. Ooit. Promise!

 

Ahornbrioche à la Michel Roux

 

Ingrediënten voor 2 brioches

50 ml melk
15 g verse gist (of 6 g gedroogde gist)
7 eieren (M)
500 g patentbloem
250 g zachte boter
4 g zout
30 g ahornsiroop
Beetje slagroom om te bestrijken

Extra:
2 ingevette briochevormen van 16 cm bovenzijde, 8 cm onderzijde (of 2 kleine steelpannetjes of 2 springvormen van 18 cm)

 

Werkwijze

Maak de melk lauw (niet meer dan 40° C) in een steelpan en los de gist erin op. Laat 10 min staan tot de oppervlakte begint te schuimen. De gist is nu actief.

Klop 6 eieren los. Zeef de bloem boven een beslagkom (of mengkom van de staande mixer) en meng de eieren en het gistmengsel erdoor (met de deeghaak van de staande mixer of deeghaken van de handmixer). Kneed alles 5 min door tot een samenhangend deeg.

Schraap de randen van de kom schoon en voeg boter, zout en ahornsiroop toe. Kneed het deeg nog 10-15 min door tot het loskomt van de kom en glanst. Het deeg is nu heel elastisch en erg dun. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat het deeg 2 uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld.

Duw het deeg plat en vorm er een bal van. Dek af en laat 6 uur in de koelkast rusten. Langer kan ook, maar niet langer dan 24 uur. Zelf maak ik het deeg ’s avonds en laat het een nacht in de koelkast staan.

Kneed het koude deeg kort door en deel het in twee gelijke stukken. Haal van elk stuk een derde deel af. Kneed een bal van beide grote stukken en leg elke bal op de bodem van een ingevette briochevorm. Druk met je duim een gat in het midden van het deeg tot het een soort bagel wordt.

Vorm van beide kleine stukken deeg een ovaal met een puntige onderkant. Druk zo’n ovaal met de punt in het gat van elke ‘bagel’ en druk goed aan. Er moet alleen een bolletje boven het deeg uitsteken.

Klop het laatste ei los en meng met de slagroom. Kwast het deeg ermee in en laat nog 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Het moet in volume verdubbelen.

Verwarm de oven 15 min voor op 200° C conventioneel of 180° C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen.

Bak de brioches 15 min in het midden van de oven (of op een ovensteen). Verlaag dan de oventemperatuur naar 180° C/160° C en bak de brioches nog 25-30 min tot ze goudbruin zijn.

Laat 5 min afkoelen en keer de brioches dan voorzichtig uit de vorm. Laat afkoelen op een rooster.

 

Bakken met kennis:
Dit is een bijzonder brood, omdat het veel boter en suiker bevat. Beide verhinderen de vorming van een glutennetwerk. Precies om die reden worden ze pas toegevoegd als het deeg al 5 min is gekneed. De basis van het glutennetwerk is dan al gelegd.

Het deeg moet na het rijzen koud worden gezet, omdat het anders te dun is om te vormen. In de koelkast stolt de boter en wordt het deeg stevig. Tegelijkertijd vindt er een tweede, heel langzame rijs plaats die extra luchtigheid geeft aan het deeg.

De laatste rijs duurt lang, omdat het deeg de tijd nodig heeft om op kamertemperatuur te komen. Gist begint pas goed te werken boven de 10° C.

 

Bron: recept uit het boek Bakken met Kennis.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Daniëlle

    Hallo Myriam,

    Ik heb even het recept doorgelezen en dat lijkt me wel wat, vooral ook omdat er ahornsiroop in zit. Aan het eind schrijfje dat het een bijzonder brood is omdat er veel boter en suiker in zit. Wat betreft de boter ben ik het met je eens maar er zit slechts 30 gram ahornsiroop als zoetstof in het hele brood, ik persoonlijk vind dat eerder weinig dan veel voor een brioche van dat formaat. Temeer omdat ik pas geleden ook een brioche heb gebakken waar 40 gram suiker in zat en die werd hier thuis niet met gejuich ontvangen juist omdat ie niet zoet genoeg was. Mijn vraag is dus of ik straffeloos meer ahornsiroop kan toevoegen zonder het eindresultaat te verpesten?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Die commentaar aan het einde heb ik overgenomen uit het boek zelf, hoor, Daniëlle. 😉
      Je zou nog wat extra ahornsiroop kunnen toevoegen, al vond ik het brood zo al vrij zoet. Maar da’s persoonlijk, natuurlijk.
      Laat eens weten wat het geworden is.
      Smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Ahornbrioche à la Michel Roux

by Myriam Minne time to read: 3 min
2